Het is jouw lijf, jouw baby en als jouw doula vertrouw ik erop dat je in staat bent om de best mogelijke beslissingen zelf te nemen. Ik draag oplossingen aan, ondersteun je als je bang bent en ben er voor je als je denkt dat je het niet meer aan kan. Ik ondersteun je ten alle tijden, als je huilt, boos bent, irrationeel of onaardig. Ik ondersteun je in je geluk. Ik ben er voor je.
Een doula is er zowel bij thuisbevallingen als in het ziekenhuis. Als jouw doula ben ik er en wijk ik niet van jouw zijde. Ik stimuleer je om te vragen wat je nodig hebt, of probeer in te schatten wat je bedoelt als je alleen nog maar wil zuchten. Ik kan niet garanderen dat de geboorte van je kindje makkelijk zal zijn. Bevallen is hard werken, of je nou een doula inhuurt of niet. Het is onvoorspelbaar, ook als je je heel goed hebt voorbereid. Als jouw doula zal ik je helpen je eigen keuzes zo helder en onderbouwd mogelijk te maken, zodat je bevalling niet ten koste gaat van je eigen kracht. Ik streef ernaar je een positief gevoel te geven over de bevalling, hoe deze ook verlopen is. Zo maak je samen met je kind (en partner) een gelukkige start.
Wat doet een doula?
Als doula begeleidt ik je tijdens het hele zwangerschapsproces van week twintig tot en met de eerste periode na de geboorte. Elke zwangere vrouw heeft andere wensen en behoeftes. Mijn werkwijze past zich op jouw behoeftes aan.
De volgende onderwerpen zullen zeker besproken worden :
• Je wensen en verwachtingen rondom de bevalling, door het schrijven van een geboorteplan.
• Begeleiding bij controle, echo, of routinebezoek bij je verloskundige, als jij het wenst.
• Wanneer je me belt als de bevalling begonnen is.
• Wat te doen bij stuitligging (traditioneel Chinese moxa behandeling, polariteitsmassage, Spinning Babies-, rebozomassage en yoga-oefeningen) vanaf week 36.
• Overtijdsbehandeling (vanaf week 41) met massage en acupressuur in combinatie yoga-oefeningen en ontspanningstechnieken.
• Fysieke en emotionele ondersteuning tijdens de bevalling, pijnverlichting.
• Partner-ondersteuning.
• Massage, acupressuur, verzorging tijdens de bevalling.
• Bevallen thuis of in het ziekenhuis.
• Bevallen in het ziekenhuis met pijnstilling en/of alternatieven voor pijnstilling.
• Begeleiding voor, bij en na geplande of noodzakelijke operatie, zoals keizersnede.
• Het post-partum persoonlijk bevallingsverslag met tijdstippen, belangrijke gebeurtenissen en foto’s.
• Yoga-houdingen en ademhalingsoefeningen.
Het is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat de aanwezigheid van een doula de bevalling spoediger laat verlopen en dat deze met aanzienlijk minder medische interventies gepaard gaat.
Wat is een doula niet?
Een doula is geen arts, geen verpleegkundige, geen verloskundige of kraamverzorgster en ook geen dienstmeisje.
De doula en de wetenschap
Het bekendste onderzoek over de effecten van de doula is dat uit 1993 van de Amerikanen Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell. De resultaten toonden:
50% minder keizersnede
25% kortere duur van de bevalling
60% minder verzoeken om een ruggenprik
40% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)
30% minder verzoeken om pijnbestrijding
40% minder vacuumpomp verlossingen
Waarom een doula?
Bevallen is in de afgelopen decennia steeds meer een medische aangelegenheid geworden. Daarbij is de maatschappij sterk geïndividualiseerd. Onder andere door deze ontwikkelingen staan barende vrouwen (al of niet samen met een partner) er in de praktijk vaak alleen voor.
Het ondersteunende en ontspannende gezelschap van familieleden (moeders, tantes, oudere zusters), vriendinnen en buurvrouwen die met raad en daad terzijde staan, moet meestal worden gemist. Dit heeft een ongunstige invloed op het verloop van bevallingen. De doula kan dit gemis opvullen met haar aanwezigheid.